Breng Mindfulness in je Leven en Samenleven Arnhem 2- Behandelpas

Behandelpas ontwikkeld en uitgegeven door ouderengeneeskundige Ester Bertolet te Velp, bij Arnhem. Door ons collectieve niet-weten wat de ontwikkeling zal zijn van het Corona virus leven we plotsklaps in een wereld waarin we meer reflectie tijd hebben en kunnen nemen voor levensvragen en keuzes rondom leven en dood.

Huidhonger
Even aanraken met anderen dan directe intimi is niet meer de bedoeling. Gaan we mee met die keuze, terwijl we voelen dat de huidhonger ook als een virus rondwaart? Keuzen van als ik wel aanraak en heerlijk aangeraakt wordt welk gevolg heeft dat dan? Keuzen die rechtstreeks onze ouderen, alleenstaanden, zorgenden, lichamelijk gehandicapten en ons allemaal betreft. Als we de andere keuze maken, namelijk wel aanraken en risico's nemen, wat is dan misschien het ongewenste gevolg?  Bij wie, hoe vaak en wanneer is aanraken wel toelaatbaar. Stel dat de gevolgen voor onszelf grimmig zijn, wat kiezen we dan aan behandelingsmogelijkheden als dat - plots en onvoorspelbaar- aan de orde komt. Bijvoorbeeld wel/niet opname i.c.

Concreet 
Het mooie van de behandelpas is, dat het je helpt heel concreet na te denken, het gesprek aan te gaan met jezelf en dierbaren, je arts of indien gewenst een vrijwilliger of professional. Dit kan een geestelijk verzorger zijn.
Vragen die leiden tot keuzen waar we de tijd voor mogen nemen, mogen nemen en mogen bijstellen. Bijstellen of jaarlijks nagaan, gelden deze keuzen nog voor me:

Zorgzame samenleving
Chapeau voor het realiseren van de behandelpas en nu dankzij subsidie voor  hulpverleners gratis aan te vragen. Het bestaat uit een behandelpas, wat als een wilsverklaring kan dienen, informatieboekje en pasje. Het is zo praktisch: een pasje in visitekaartje formaat, wat je kan bewaren bij je andere pasjes bij smartphone of portemonnaie variant. Daarin staat waarin je de behandelpas bewaart. 
Ben je bereid deze belangrijke leven-dood keuzen keuzen op papier vindbaar te maken op het onverwachte moment dat het nodig  kan zijn? Bv. wil je wel gereanimeerd worden als het nodig is? Iedereen om je heen zal zich snellen naar de defibrilator die er inmiddels in vele wijken hangt. Maar wil jij dat als je bedenkt wat de gevolgen voor jou kunnen zijn als je bijna automatisch in ziekenhuis belandt?  En nu met het coronavirus- wel/niet IC opname, wat zijn de gevolgen? We kunnen zelf het initiatief nemen hierover na te denken en dat anderen kunnen handelen zoals jij dat wenst. www.behandelpas.nl

Deze blog is geschreven door Lisette van Ardenne, praktijkhouder met motto 'aanraken en loslaten, elk moment nieuw, elk moment fris'.