Behandelpas 2- uw zorgwensen centraal en vastleggen

Behandelpas vragen ingevuld?

Dankzij de ruimhartigheid van een extra subsidie heb ik als geestelijk verzorgster 30 behandelpaspoorten voor “uw eigen wensen centraal” ontvangen. Het behandelpaspoort is een handvat voor het bespreken en beschrijven van uw behandelwensen of juist niet-behandelwensen. Ontworpen en beschikbaar gesteld door Esther Bertholet, ouderengeneeskundige en initiatiefnemer van het Raedshuis in Velp.

Nu de acute Corona angsten wegebben en we met elkaar het nieuwe normale leven met 1,5 meter afstand innemen blijft het goed om de vragen van het behandelpaspoort te verkennen  en de antwoorden in een klein handzaam kaartje bij bv. je mobiel te bewaren.

Kwetsbaar lichaam
Ons lichaam is zo kwetsbaar. Als ons iets overkomt willen we toch graag dat we de behandeling krijgen die we NU wensen en we kunnen er niet vanuit gaan dat een dierbare beschikbaar is en een bekende weet wat we willen.
Weten we zelf wat we willen als we een hersenbloeding krijgen, hartaanval of ernstig ongeluk?
Het geeft toch rust als je weet dat je antwoorden beschikbaar zijn voor als het nodig is. Het Humanistisch Verbond heeft zo mooi de levensspreuk: Zelf denken, Samen leven.

Keuzemogelijkheden

Zo’n behandelpas is mijn inziens een mooi voorbeeld van het samenspel van die twee:
- Je neemt zelf verantwoordelijkheid erover na te denken hoe je je leven wilt inrichten als er plots of langzaamaan drastische veranderingen optreden. Verantwoordelijk voor welke keuzes je hierin wil maken of dat je zelf aangewezen vertegenwoordiger dat kan doen.
- Je praat erover met bijvoorbeeld dierbaren, huisarts, geestelijk verzorger* of een ander.
Een behandelpas is een brug, naar hoe onbekenden je kunnen helpen, als het nodig is.
In onze samenleving mogen we erop vertrouwen dat wensen als het een zaak van leven en dood is gerespecteerd en nageleefd zullen worden.
Hoe de behandelpas gemaakt wordt is een mooi voorbeeld van inclusiviteit, van hoe werknemers van een sociale werkplaats  een zinvolle bijdrage leveren in het produktieproces.  https://youtu.be/BsaCsqcPDrU

*Ik ben beschikbaar als geestelijk verzorger voor een eenmalig gesprek of meer indien dat nodig is om de behandelpas in te vullen. Neem gerust contact op en maak gebruik van de huidige gunstige vergoedingen van ons ministerie van gezondheid!