Levensfases in de Relatie

Ook in onze relaties is er sprakie van levensfases. Wanneer we een langdurige, intensieve relatie aangaan hebben we zo onze verwachtingen, wensen en grenzen ten aanzien van onszelf en onze partner.

Die kunnen in de loop van ons levenspad veranderen.

Een mogelijk Scenario:

- Je start samen het proces van het opbouwen van je eigen identiteit en levenswijze los van familie en oude referentiepunten.
- Je omarmt je leven met vrienden, reizen, vrijheid en inspanningen om je werkend leven vorm te geven.
- De komst van kinderen brengt een hele nieuwe dimensie in je leven. Het vraagt een toale omschakeling. Groeit jullie communicatie daarin mee?
- Je werkend leven, zorg voor de kinderen, evtentueel voor ouders en andere familieleden en naasten, vragen veel. Zowel verrijkend als bron van veel stress. Burnout ligt in deze fase op de loer.
Kunnen jullie elkaar tot steun zijn of groei je uit elkaar?
- Een grote sprong ouder worden.
Hoe is je conditie, ziektes? Pensionering in zicht. Hebben jullie nog dezelfde verwachtingen, wensen en grenzen ten aanzien van elkaar?
- Hoe willen jullie deze volgende fase vormgeven. Ineens weer helemaal op elkaar gericht?

Al deze vragen en fases vragen om reflectie en aandachtsvolle communicatie met elkaar. Onder stress komen we vaak in oude communicatie atronen terecht die kunnen leiden tot escalatie en waar je soms samen geen uitweg meer in ziet.

Reflectie hierop in een veilige heldere ruimte met een 'buitenstaander' de relatietherapeut Marianne Bots kan dan helpen.

Zie verder onder ervaringen met relatietherapie en neem contact op.