Ervaringen met combi-trajecten

Deelnemers over hun Combi-trajecten

Door mijn burn-out heb ik via mijn huisarts de weg naar Akker, Praktijk voor Fundamentele Gezondheid gevonden.
Na een zoektocht door het lijstje praktijken voelde Akker voor mij het best aan. Een zonnige site met duidelijke informatie en de aangeboden trajecten leken voor mij een uitkomst.
Het combitraject sprak mij erg aan omdat niet alleen je “huidige probleem” aangepakt word. De 8 weekse Mindfulness training helpt je ook om de rest van je leven bewust te zijn.
Het individuele deel van het traject met Marianne en de training van Lisette in een klein groepje cursisten is erg leerzaam en prettig. Het combitraject is een erg mooie, bijzondere en soms confronterende reis door jezelf.
Akker, Praktijk voor Fundamentele Gezondheid werkt zeer persoonlijk en flexibel, wat erg prettig aanvoelt. Ik heb hier een echte levenservaring opgedaan wat ik graag in mijn verdere leven wil integreren.
Vrouw, veertiger.

“Toen ik aan de individuele therapiesessies begon was ik behoorlijk overspannen en angstig. Mijn hele lijf was verkrampt en pijnlijk, ik zat alleen maar in mijn hoofd. In therapie leerde ik om weer terug in mijn lichaam te komen, om alles te voelen. Ook de angstige gedachtes en pijnlijke herinneringen.

In de mindfulness training kreeg ik handvatten om deze moeilijke taak aan te gaan. Om geen controle meer uit te oefenen op mijn lichaam en gedachtes maar ze er te laten zijn zoals ze zijn. Beetje bij beetje lukte het me om wat te ontspannen en het werd rustiger in mijn hoofd. Dankzij de fijne, rustige en veilige sfeer bij de therapiesessies en mindfulness training heb ik dit aangedurfd. 

Nu, een jaar later, gaat het nog steeds elke maand een beetje beter met me. Het mindful denken is een levensstijl geworden, ik ben veel rustiger in mijn hoofd en luister goed naar mijn lichaam. Ik mediteer regelmatig even tussendoor en doe aan yoga. 
Vrouw , 27 jaar        
                                                 
Ik ben in het combitraject gestart met de individuele gesprekken. Dit was achteraf een goede keuze, omdat ik op dat moment erg onstabiel was. Omdat tijdens de gesprekken gebruik gemaakt werd van de mindfulness-technieken, heb ik meteen ervaren dat ik hierbij baat had. Het zorgde voor vertrouwen dat ik voor mezelf het goede pad had gekozen. Ik kreeg hierdoor extra motivatie om de cursus te gaan volgen.

De combinatie werkt goed, omdat je op twee vlakken met jezelf aan de slag gaat. De individuele gesprekken zijn heel behulpzaam bij het leren ontdekken van je persoonlijke gewoontepatronen, en om acute problemen en stress te leren hanteren. In de cursus is logischerwijs minder aandacht voor ieders persoonlijke sitatie, maar is er wel weer meer ruimte voor oefening en verdieping van de mindfulnesstechnieken.

Als ik alleen de mindfulnesscursus had gevolgd, was ik waarschijnlijk teleurgesteld geweest omdat het dan moeilijk is om de technieken te vertalen naar je persoonlijke situatie. En als ik alleen de gesprekken had gevolgd, was ik minder in staat om mindfulness onderdeel te maken van mijn leven.

Ik kan dit combitraject zeker aanbevelen. Wel met de kanttekening dat het verstandig is om, vooral als de crisissituatie wat heviger is, eerst door middel van de gesprekken te zorgen dat de scherpste kantjes eraf zijn.
Vrouw, 47 jaar

Wat de groepstraining mindfulness en de individuele therapiegesprekken mij hebben opgeleverd:

 • meer opmerkzaam van gemoedstoestand, zonder dat direct te willen veranderen
 • minder vereenzelviging van mijzelf met mijn gedachten
 • beter in staat onaangename gevoelens onder ogen te zien ipv er voor op de vlucht te gaan of er tegen te vechten
 • geleerd milder naar mezelf en anderen te zijn, minder te oordelen
 • meer geneigd een open, onderzoekende houding aan te nemen
 • meer lichaamsbewustzijn
 • meer keuzevrijheid in hoe te reageren op prikkels, door de mogelijkheid wat afstand te nemen en bewustzijn te creëren


Wat behulpzaam was in de combinatie:

 • de groepstraining geeft volop gelegenheid om zelf aan de slag te gaan, en in de groep te reflecteren, 
 • de therapie gesprekken die ik daarvoor had gehad werkten heel motiverend voor de groepstraining, omdat daar kennis wordt gemaakt met mindfulness en je kan ervaren wat het is.

Hoe ik er nu nog mee bezig ben:

 • zie 'wat het me heeft opgeleverd' 
 • nog steeds vooral mee bezig in tijden van stress dat ik ruimte en tijd maak voor meditatie
 • als iemand geïnteresseerd is vertel ik graag over mijn ervaringen met AKKER
  Vrouw, 26 jaar                               
lees meer over combi-trajecten

naar boven