Chronisch zieken

Mindfulness voor Leven met chronische aandoening of pijn

Wat een heerlijk perspectief als we ons leven zachtmoedig kunnen leiden! Zeker als we kampen met diverse chronische aandoeningen/ziekten: zichtbaar en onzichtbaar; grillig en voorspelbaar, pijnlijk en pijnloos, maar meestal een ongewenste gast.
Met behulp van mindfulness beoefening kunnen we milder met onze aandoeningen en lichamelijke klachten leren omgaan: Ga na of één van de volgende invalshoeken je aanspreekt:

Aandacht voor Pijn

Als ervaringsdeskundige, levenslustige en zeer veerkrachtige vrouw heeft Vidyamala Burch;  auteur van ‘Aandacht voor pijn –door mindfulness gelukkig leven met chronische pijn’; 2010 een mooi model ontwikkeld: Breathworks. Ik heb trainingen bij haar gevolgd en gebruik elementen ervan in de trajecten.

Leven met Pijn

Sinds mei 2015 kan je via blended coaching een traject volgen. Dit is zelf aan de slag thuis met een boek en daarnaast 5 of meer ondersteunende coaching gesprekken op maat te volgen. 
Het boek heet 'Leven met pijn- de kunst van het aanvaarden- en is geinspireerd vanuit Act,  een nieuwe vorm binnen de mindfulnessbeweging en psychologie.

Voluit Leven

Leven met lichamelijke klachten. Daar richten wij ons hoofdzakelijk op. Op verzoek mail ik een aparte omschrijving

Wat leren we?

In een individueel traject leren we op een andere wijze omgaan met pijn, stress en ongemak. We doen dit  door mindfulness/gewaarzijn beoefening;  systematische reflectie en uitwisselingen. We leren de vaardigheden lichaamsscan; ademen en bewegen; vriendelijk gewaarzijn; gewaarzijn van de ademhaling; onderscheid van primair en secondair lijden en mindfulness op alle momenten in ons dagritme te brengen.
We ervaren meer balans door betere zelfmanagement in het ritme van ons dagelijks leven.
Zo wordt de  leidraad van ons leven, niet onze pijn en aandoeningen maar het ontwikkelen van meer mildheid; flexibiliteit en vol respect met ons lichaam omgaan en onze geest ruimhartiger te maken.

Vergeleken met het 'traditionele' 8-weekse model legt 'Mindfulness voor Gezondheid- Breathworks'  meer nadruk op zachte vriendelijke aanpassing bij pijn en ongemak van het lichaam bij de bodyscan en mindful bewegen; (hart) vriendelijkheid meditaties en dagboeken voor het meer inzicht kunnen krijgen en rekening houden met pieken en dalen van je energie in het dagelijks leven.

► Spreekt een van de aangeboden mindful coaching trajecten je aan? Neem dan contact op voor een orientatie gesprek met Lisette van Ardenne.